Tu știi cine sunt eu? – Introducere în NLP

 

NLP

 

Eu sunt acea tehnologie pe care unii o hulesc și mă vâră în același cazan cu surata “manipulare” și în același timp alții spun că n-ar fi nici pe departe așa, mai degrabă acel set de intrumente pe care creierul îl folosește în mod natural. Eu m-aș descrie ca fiind acel manual de utilizare pe care oamenii ar trebui să-l primească la naștere pentru a putea funcționa optim în lume. Primii care m-au descoperit m-au botezat NLP.

Programarea neuro-lingvistică (NLP) a fost dezvoltată  în comun în timpul anilor 1960 și 1970 de către Richard Bandler, student al Facultății de Psihologie și profesorul său de lingvistică, John Grinder, sub tutela lui Gregory Bateson  – antropolog, om de știință socială, lingvist și cibernetician la Universitatea din California, Santa Cruz.

Totul a pornit de la un studiu prin care Richard Bandler și John Grinder au înregistrat și analizat  câteva personalități ale vremii din domneniul psihoterapiei care aveau rezultate remarcabile în domeniile lor de activitate. În scurt timp cei doi au ajuns la concluzia că acești oameni au ceva în comun.  E vorba de câteva asemănări legate de trecerea cu maiestrie peste rezistența clientului și de anumite pattern-uri de comportament, de limbaj și de gândire pe care acești maestrii ai schimbării le foloseau cu usurință.

Bandler și Grinder au preluat și asimilat acele pattern-uri și au început să obțină rezultate asemănătoare cu mentorii lor. Astfel, această nouă abordare a crescut rapid în domeniul terapiei și au creat o metodologie proprie, bazată pe abilitatea de modelare. Acestea au fost primele scântei a ceea ce numim astăzi „modelare” în Programarea Neuro Lingvistică. Rezultatele acestor proiecte au fost utilizate pe scară largă și integrate în multe alte domenii, de la sănătate, justiție, terapie până la hipnoterapie și coaching.

Primele trei persoane modelate de către Grinder și Bandler au fost Fritz Perls (cel care a creat Gestalt Therapy, Virginia Satir (terapie de familie) și Milton H. Erickson (cel mai renumit și nonconformist hipnoterapeut. Abordările lui le găsim astăzi în hipnoza ericksoniană). Aceste persoane au fost considerate extrem de competente în domeniile lor, iar pattern-urile consistente și abordările lor au devenit baza NLP.

Programare Neuro-Lingvistică este un set de tehnici, axiome și credințe pe care practicienii le utilizează în principal ca o abordare pentru dezvoltarea personală.

Termenul “programare neuro-lingvistică” se referă la un set de modele și principii menite să exploreze modul în care mintea și neurologia (neuro), modelele lingvistice (lingvistic) si organizarea percepției umană în modele sistemice (programare) interactionează pentru a crea realitatea subiectivă și comportamentele umane.

Bazat pe pattern-urile de limbaj și indiciile obținute din limbajului corpului derivate din observarea mai multor terapeuți de renume mondial, NLP  s-a concentrat pe modul în care realitatea subiectivă influentează sistemul de convingeri, percepțiile, comportamentele și prin urmare pe modul în care acestea se pot schimba și transforma în altele care aduc mai multă libertate clientului.

Abordarea și filosofia NLP au fost, de asemenea, descrise ca fiind mai aproape de o tehnologie decât o știință și de multe ori identificate ca fiind similare cu partea tehnica a ingineriei, în sensul că NLP se concentrează mai degrabă pe “ceea ce funcționează” decât  pe “ceea ce este adevărat”. Produsele sale finale sunt mai degrabă modele și abordări practice care pot fi utilizate sistematizat pentru a produce schimbarea.

Cursurile de formare NLP nu predau o metoda științifică pentru a evalua dacă un proces de schimbare este eficient sau nu. Ele învață practicienii să observe indicii verbale și non-verbale subtile și sa-și dezvolte anumite abilități de percepție pe care le pot folosi oricând în scopul dorit. Dezvoltatorii originali au  afirmat că nu sunt interesați de teorie și NLP învață un practician să se concentreze pe “ceea ce funcționează”.

Cu toate acestea, acest lucru nu împiedică în nici un fel practicienii să creeze și să promoveze propriile lor teorii în spatele NLP, iar unii au făcut acest lucru, bazându-se pe o sinteză NLP combinată cu alte teorii personale cum ar fi new age, psihologie, concepte neurologice etc. Unii formatori predau aceste teorii, ca parte din NLP.

De aceea NLP s-a dezvoltat într-un ritm inimaginabil și putem gasi tehnici specifice aplicate în domenii cum ar fi vânzări, psihoterapie, comunicare, educație, instruire, sport, managementul afacerilor,  relații interpersonale, precum și zonele mai puțin obișnuite, cum ar fi seducție și spiritualitate.

Pentru o viziune mai largă despre NLP, iată câteva perspective ale acelor oameni care au pus bazele acestui curent și care au avut o contribuție semnificativă în dezvoltarea și perpetuarea continuă a tehnicilor.

 

“NLP se ocupă cu studiul excelenței umane.”- Richard Bandler

„Constă în studiul sistematic al comunicării umane.”- Alix Von Uhde

„NLP este de fapt epistemologia reîntoarcerii la ceea ce am pierdut – o stare de grație.” – John Grinder

„NLP se ocupă cu studiul structurii subiective.” – Richard Bandler

 

Sunt câteva idei introductive prin care îți poți face o imagine de ansamblu în cazul în nu te-ai lovit niciodată de acest subiect.

Personal dețin o formare în NLP la nivel de Master Practitioner NLP. Există traineri acreditați și în România care pregătesc cursanții pe o perioadă de câteva luni și dacă ești interesat ți-o recomand cu căldură pe cea care mi-a fost și îmi este în continuare coordonator: Maria Cotoi.

În curând voi publica câteva articole cu diferite tehnici specifice programării neuro-lingvistice iar momentan lucrez la un material în care descriu cele mai simple tehnici și principii din NLP.

 

Acest material îl voi oferi tuturor celor care sunt interesați să se dezvolte și celor care vor să aibă relații mai calde și mai eficiente cu cei din jur. De aceea asigură-te că mă urmărești pe Facebook pentru că acolo vei vedea următoarele articole.

 

Ți-a plăcut articolul?
Înscrie-te acum și vei primi viitoarele articole pe adresa ta de email. Nu vei primi din partea mea niciun fel de spam.

About Horațiu Uifălean

Horațiu Uifălean este life coach, formator și autorul E-book-ului “4×4 Principii și Povestiri NLP pentru viața de zi cu zi”. Horațiu este fondatorul blogului www.synchronicity.ro și este pasionat de magia schimbării rapide, antreprenoriat, coaching și de aplicarea tehnicilor specifice programării neurolingvistice de peste 10 ani.

Horațiu Uifălean

Horațiu Uifălean este life coach, formator și autorul E-book-ului “4×4 Principii și Povestiri NLP pentru viața de zi cu zi”. Horațiu este fondatorul blogului www.synchronicity.ro și este pasionat de magia schimbării rapide, antreprenoriat, coaching și de aplicarea tehnicilor specifice programării neurolingvistice de peste 10 ani.