Nu de puține ori mi s-a întâmplat să aud vorbind în jurul meu persoane care activează în diferite branșe și, cu adevărat, să nu înțeleg foarte bine cu ce se ocupă și ce activitate întreprind. Probabil ai fost pus și tu într-o asemenea situație.
La fel de confuz pentru mulți alții poate părea și ceea ce se cheamă life coaching, o nouă activitate care începe să prindă contur în România. În cele ce urmează, mi-am propus să clarific câteva aspecte care țin de activitatea de coaching și ce presupune munca unui coach spre deosebire de alte abordări precum consultanța, terapia, mentoring și training.
Citește mai departe și vei afla:
1) Ce este life coaching-ul?
2) Cum te poate ajuta un life coach?
3) Prin ce diferă coaching-ul de alte abordări?
Puțini știu că termenul “coach” ne duce înapoi în timp până în sec. XIV, unde micul sat maghiar Kocs, situat la vest de Budapesta, a revoluționat industria transporturilor de atunci, construind un nou tip de trăsură mult mai ușoară și mai rapidă. Numele acestui sat a sfârșit prin a fi asociat direct cu faptul că puteai călători dintr-un loc în altul foarte rapid și eficient. În secolul următor cuvântul Kocs a devenit foarte popular și s-a răspândit în întreaga Europă. Astfel, denumirea Kocs, a devenit kutsche în germană, coche în franceză și coach în engleză.
Apoi, cuvântul “coach” a fost atribuit tutorilor universității Oxford care ajutau studenții să se pregătească pentru examene, păstrându-se semnificația metaforică a cuvântului, aceea de a „căra”, sau de a conduce studentul spre un obiectiv, urmând apoi ca în anul 1889 termenul coach să intre și în lumea sportului.
Astăzi, auzim adesea termenii coach și coaching în lumea sportivă pe de o parte, unde toți sportivii de performanță se află sub îndrumarea unui coach, iar pe de altă parte, coaching-ul este o profesie cu o creștere foarte rapidă, concurând în ultimii ani cu industria IT.
Ce este și cu ce se ocupă coaching-ul?
Definițiile coaching-ului sunt foarte variate, însă urmează în mare parte aceeași țintă. Mai jos găsești câteva definiții care te vor ajuta să înțelegi mai bine ce este coaching-ul și cu ce se ocupă.
“Coaching-ul este un parteneriat îm cadrul căruia îndrumătorul îl ajută pe client să-și atingă potențialul maxim și să producă rezultatele pe care acesta și le dorește în viață și la locul de muncă.” (Joseph O’Connor & Andrea Lages, 2007)
Potrivit lui Wade Philips “coaching-ul creează mediul în care oamenii sunt dispuși să se schimbe.” Asta se întâmplă deoarece toate formele de învățământ conduc spre schimbare și acest lucru e valabil în special în activitatea de coaching.
Cea mai influetă asociație de coaching la nivel internațional ICF (International Coach Federation) oferă coaching-ului următoarea definiție: “parteneriatul stabilit cu clienții în cadrul unui proces mental provocator și creativ ce îi inspiră să-și maximizeze potențialul personal și profesional.”
Definiția care mie îmi place cel mai mult e dată de Mary Hallgren, fondatoarea Emotionology Coach Institute: “Life coaching-ul reprezintă provocarea de a înțelege cum diferitele aspecte ale felului în care simți și gândești creează relația ta cu lumea exterioară. În ședințele de coaching poți învăța cum să-ți folosești puterea emoțiilor pentru a produce schimbări rapide și de a deprinde abilitatea de a acționa în direcția obiectivelor tale.”
S-ar putea să pară ciudat să te gândești la un coach ca la cineva care este mai degrabă un partener decât un expert într-un anumit domeniu, sau mai mult decât atât, ar putea părea deplasat să plătești pe cineva pentru a te provoca să-ți găsești tu propriile răspunsuri în loc să le primești de-a gata.
Un life coach nu e mai deștept, mai bun, mai experimentat în viață decât tine, de aceea rolul lui nu e de a da sfaturi, ci de a te ajuta pe tine să găsești răspunsurile. Coach-ul tău personal nu are cel mai bun răspuns la situațiile pe care vrei să le abordezi, însă are cele mai bune întrebări pentru tine, astfel încât să te ghideze și să poți alege răspunsul care ți se potrivește.
Un life coach este o persoană care te ascultă și înțelege momentul prezent în care te afli și are abilitățile de a te ajuta să-ți organizezi și să-ți canalizezi gândurile, atitudinea și motivația spre punctele importante din viața ta.
Life coaching-ul se bazează pe înțelegerea prezentului și proiectarea viitorului și nu pe “repararea” sau interpretarea trecutului.
În ce aspecte ale vieții te-ar putea ajuta un life coach?
- Setarea și atingenera țelurilor și obiectivelor
- Planificare în carieră, în afaceri și în viață
- Depășirea fricilor și blocajelor
- Dezvoltarea abilităților de comunicare
- Construirea relațiilor
- Dezvoltarea abilițății de luare a deciziilor
- Echilibrarea vieții personale și a celei profesionale
O altă abordare utilă pentru a înțelege coaching-ul este de a sublinia diferențele față de celelalte abordări asemănătoare precum consultanța, terapia, mentoring și training. Fiecare dintre acestea ascunde câte un model specific în funcție de nivelul de responsabilitate pe care îl are clientul.
Există trei forme principale de “helping consultation” care au la bază responsabilitatea clientului în timpul procesului:
Primul tip este modelul expertului, unde clientul plătește pentru experiența expertului și nu este responsabil pentru rezultatul final. De exemplu poți angaja un arhitect care să-ți realizeze planul casei și apoi, la final, poți contracta cu designer care îți propune viziunea lui pentru amenajarea spațiului. În ambele cazuri, alegi să plătești un expert care îți oferă soluțiile lui pe baza experienței acumulate. Ei fac toată munca de la început până la final, pe când tu achiți doar factura.
Al doilea model, este modelul medical, o relație de tipul doctor-pacient. Aici clientul/pacientul are ceva mai multă responsabilitate decât în primul caz. Responsabilitatea lui constă în a urma tratamentul și a respecta indicațiile medicale.
Al treilea tip constă în modelul de proces al consultației în care clientul are întreaga responsabilitate. Acest model se caracterizează prin crearea unei relații în care clientul este susținut să înțeleagă și să acționeze pe măsură ce procesul evenimentelor se desfășoară atât în lumea interioară cât și în lumea exterioară, pentru a îmbunătății situația etichetată drept problemă spre atingerea obiectivelor. Aceasta este o definiție excelentă a coaching-ului, deoarece are în vedere atât relația cât și procesul.
Coaching-ul este o formă de consultație unde scopul coach-ului nu este de a găsi soluții, ci de a-l ajuta pe client să înțeleagă modul lui specific de a genera probleme.
Care e diferența dintre coaching și alte abordări?
Astăzi avem o întreagă industrie în materie de cărți, seminarii, workshop-uri și formări de “self-help”, gândire pozitivă, spiritualitate, terapii de scurtă durată, terapii alternative, rețete magice care promit totul în doar 3, 5 sau 7 pași, care uneori ne ajută, alteori doar ne creează așteptări exagerate.
Din ce în ce mai mult, abordările care vin în ajutorul nostru spre a ne face viața mai plăcută, încep să se combine, astfel încât la un moment dat putem să fim confuzi când vine vorba să apelăm la un serviciu. Oare să merg la psiholog, la psihiatru, la consiliere, la terapie sau poate am nevoie de niște cursuri de dezvoltare personală? Am nevoie de consultanță, coaching sau mentorat?
În opinia mea, fie că e vorba de coaching, terapie, consultanță, mentoring sau trainig, fiecare având un scop foarte bine stabilit, nouă ne revine obligația să acționăm cu inteligență și înțelepciune atunci când facem o alegere.
Life coaching Vs Terapie
Abordările terapeutice cum ar fi cele psihiatrice, psihologice și psihoterapeutice se concentrează în general retrospectiv, pe vindecarea trecutului, având de a face cu probleme la nivel inconștient și sunt orientate spre repararea disfuncțiilor provenite din experiențe avute cu mult timp înainte.
În terapie, atenția se concentrează spre vindecarea interpersonală și pe probleme specifice, cum ar fi depresia sau probleme de relaționare cu cei din jur, probleme comportamentale și emoționale care afectează buna funcționare a individului în societate.
Orientarea coaching-ului este prospectivă, cu atenția concentrată pe obiective, folosind potențialul neexploatat al persoanei și resursele interioare pentru a optimiza și maximiza reușita în viața de zi cu zi. Coaching-ul este orientat spre soluții, spre viitor și nu asupra originii problemelor.
Deși toate aceste abordări implică și favorizează dezvoltarea și conștientizarea, terapia se concentrează spre conștientizarea emoțiilor și rănilor din trecut, cu scopul de a promova vindecarea, în timp ce coaching-ul se axează pe posibilitățile neexplorate din prezent cu scopul de a te pune în mișcare în direcția obiectivelor.
Abordările terapeutice pun accentul în mare măsură pe exprimarea sentimentelor și pe activitatea emoțională, iar explorarea acestor niveluri mai profunde ale ființei nu se încadrează în procesul de coaching. Interacțiunea dintre client și coach este una mai mult bazată pe taskuri, pe conceperea unui plan de acțiune, specificând concret pașii care vor duce la atingerea țintei.
Life coaching vs Consultanță
Serviciile unui consultant, fie el de business, de carieră, financiar sau de altă natură, ajută persoanele care sunt în căutarea unor răspunsuri specifice folosind ca pârghie experiența consultantului. Un consultant deține cunoștințe și experiențe relevante în domeniul care te interesează și are abilitatea de a identifica rapid originea problemelor, astfel încât îți poate spune exact ce ai de făcut în continuare și în ce fel. De cele mai multe ori consultanța se desfășoară pe o perioadă scurtă de timp, urmând apoi să pui în practică sfaturile și sugestiile oferite de consultant. În acest caz responsabilitatea totală asupra rezolvării situației survine clientului prin punerea în practică a sfaturilor primite. Consultanții pot lucra cu clienți individuali, familii, grupuri, departamente sau organizații.
O diferență importantă între coaching și consultanță ar fi că în relația consultant-client, expertul este cel care oferă consultanță și realizează “diagnosticarea”, pe când în relația coach-client, expertul este clientul. Un coach nu este expert în domeniul din care provine clientul și nu poate oferi soluții de-a gata. În schimb te poate ajuta să privești situația din mai multe puncte de vedere și să iei singur o decizie în ce acțiuni urmează să întreprinzi.
Dacă un sportiv de performanță angajează un coach pentru o perioadă de timp, nu e o condiție obligatorie ca acel coach să fie sau să fi fost un sportiv mai bun decât clientul, însă poate avea abilități prin care sportivul să-și dezvolte tactica, gândirea, motivația și să-și depășeașcă propriile limite. În același timp și reciproca este valabilă: un sportiv de top care are experiența și cunoștințele necesare poate fi deficitar în procesul de a-i învăța pe alții. Un jucător excelent de fotbal poate deveni un antrenor mediocru sau unul de excepție, însă nici una nici alta nu reprezintă o regulă generală.
Să luăm exemplul unei persoane, careia îi voi spune Andrei.
Andrei doreşte să-şi gestioneze mai bine banii pe care-i câștigă într-o lună din salariu, deoarece observă că de multe ori cheltuie banii inutil, iar la fiecare sfârșit de lună rămâne fără bani în cont și uneori chiar ajunge să folosească și cardul de credit.
Cum îl va ajuta pe Andrei un consultant financiar?
O posibilă abordare ar fi urmatoarea:
În primul rând Andrei are nevoie să conștientizeze pe ce cheltuie banii, pentru că e cel mai bun start pentru a avea o imagine de ansamblu și pentru a înțelege situația acutală. Andrei beneficiază de o analiză financiară din partea consultantului pentru a vedea felul în care obișnuiește să cheltuiască banii, nevoile lui și cheltuielile care ar putea fi reduse.
Așadar Andrei va trebui să răspundă la câteva întrebări:
“Câți bani ai nevoie să supravietuiești, care e suma minima fără de care nu poți trăi?”, “Unde cheltuiești restul banilor?”, “Unde crezi că ai putea reduce din cheltuieli?”
Astfel clientul poate primi, la final, soluția pentru un management mai echilibrat al banilor. În urma informațiilor obținute și a analizei financiare, consultantul ar putea să-i sugereze următoarele sfaturi:
Să-și țină evidența lunară a veniturilor și cheltuielilor.
Să-și seteze în ziua salariului bugetelul de cheltuieli.
Să economisească o sumă de bani chiar înainte de a începe să cheltuiască noul salariu și nu la sârșitul lunii.
La final, clientul are întreaga responsabilitate pentru acțiunile pe care le va urma. Poate pune în aplicare sugestiile consultantului, poate acționa ca până atunci sau poate alege alte variante după bunul plac.
Life coaching vs Training
Deși coaching-ul și training-ul se îndreaptă într-o direcție comună, de dezvoltare în general, procesul prin care se realizează diferă destul de mult și servesc scopuri diferite. Training-ul presupune transferul abilităților și comportamentelor de la trainer la cel care învață, prin practică și instruire. La fel ca în cazul consultanței, trainer-ul este expertul.
Training-ul se concentrează pe dezvoltarea liniară a unor abilități noi, în timp ce în procesul de coaching clientul are deja toate abilitățile și resursele interioare pentru atingerea obiectivului.
La nivel relațional procesul de training se bazează în special pe modelul profesor-student, față de cel de coaching unde se încurajează o relație bazată pe încredere, pe clădirea rapport-ului și schimbul de feedback.
Atunci când îți schimbi jobul și începi pe un post nou, de cele mai multe ori ți se oferă o perioadă de training și nu consultanță sau coaching, deoarece ești într-o poziție în care înveți lucruri noi, iar aici schimbarea se produce din exterior prin livrarea de informații de către trainer, spre deosebire de coaching unde schimbarea începe în interior prin provocările coach-ului.
O altă diferență între coaching și training constă în numărul de persoane care participă în procesul sedințelor. Adesea orele de training se desfășoară cu grupuri de persoane, pe când ședințele de coaching de cele mai multe ori sunt unu-la-unu.
Continuând cu exemplul lui Andrei care vrea să-și gestioneze banii mai eficient, training-ul este o altă variantă eficientă de dezvoltare și o trambulină pentru atingerea obiectivelor. O astfel de persoană ar putea alege să se înscrie într-un program de management pentru dezvoltarea abilităților de gestiune a finanțelor personale. Există atât online cât și offline programe, seminarii și training-uri în care ar putea învăța strategii eficiente pentru management financiar. Un training se poate întinde pe o perioada mai lungă, timp în care ar putea învăța și antrena abilitățile de la o luna la alta. Într-un astfel de program trainer-ul ar putea preda modalități de economisire, diferențele dintre credite și economisiri, strategii de investiție, diferite concepte financiare, strategii de împărțire a banilor în mai multe conturi. De exemplu cont pentru cheltuieli curente, vacanțe, hobby-uri, independență financiară etc.
Informația nu este totul, în schimb aplicarea ei poate face diferența pentru finanțele lui Andrei.
Life coaching vs Mentoring
Adesea cuvintele coaching și mentoring sunt considerate interschimbabile, însă în realitate există distincții clare legate de tipul de relație și de scop. Această confuzie ar putea apărea din cauză că una din calitățile unui bun mentor este aceea de a provoca elevul să reflecteze și să găsească soluții, ceea ce e o caracteristică intrinsecă a coaching-ului. Mentorii sunt persoane care au o experiență practică într-un anumit domeniu și care împărtășesc cunoștințele dobândite și înțelepciunea unei alte persoane, de regulă unui debutant sau novice din același domeniu, într-o relație de ghidare de tipul mentor-elev. A lucra alături de un mentor este o cale excelentă de dezvoltare personală. Poţi alege ca mentor pe cineva care se află cu mult în faţă pe drumul pe care eşti sau pe care vrei să mergi şi să modelezi cele mai bune abiilităţi pe care le vezi la el. Un mentor poate fi de asemenea o persoană pe care o respecţi pentru atitudinea sa de viaţa, pentru felul în care îşi crează relaţii cu cei din jur sau pentru felul în care gândeşte, acţionează şi se comportă.
O diferență importantă între coaching și mentoring este durata procesulul. Life coaching-ul se întinde în general pe o perioadă mai scurtă, 10-12 ședințe în funcție de obiectiv, în timp ce mentoring-ul este specific pentru o perioadă mai lungă de timp.
Cum ar proceda Andrei, care vrea să-si gestioneze finanțele, în cazul mentoring-ului?
În primul rand Andrei ar trebui sa aibă un răspuns clar la următoarele întrebări:
“Ce fel de om aș vrea să devin?”, “Ce fel de abilități aș vrea să am?”, “Ce fel de comportamente aș vrea să am?” și alte întrebări specifice pentru stabilirea obiectivului.
După ce Andrei și-a clarificat exact ce vrea să obțină, va avea nevoie de o persoană care este, se comportă și acționeză în felul în care și-ar dori și el. Andrei are nevoie de un mentor sau un model care are abilitatea să-l ghideze, astfel încât să preia de la acesta informații, abilități și modul de gândire care-i sunt specifice.
Fiecare mentor este unic și are stilul propriu de a transmite informațiile către noii învățăcei. Un mentor eficient, va înțelege felul în care Andrei învață, personalitatea lui, nivelul și aptitudinile lui, resursele și motivația, astfel încât să găsească cea mai bună cale de a-l ghida în direcția pe care Andrei și-o dorește. Unii mentori își provoacă clienții, alții îi imping să facă greșeli pentru că știu că acele lecții sunte cele mai prețioase.
Indiferent de metodă, proactivitatea, practica și un proces în care poți vedea exact cât de aproape ești de ce îți dorești sunt cheia pentru o învățare accelerată.
Cum ar decurge o sesiune de coaching cu Andrei?
Există multe modele de coaching și principii aplicate care și-au dovedit eficiența de-a lungul timpului. (Am descris 4 principii extrem de importante pe care le folosesc în sesiunile de coaching și nu numai în E-book-ul “4×4 Principii și Povestiri NLP Pentru Viața De Zi Cu Zi”. Descarcă-l Gratuit Acum.)
Un model de coaching e ca un cadru general. Nu îți spune exact ce să faci, e mai mult o structură de bază pe care poți construi și care se folosesc cu succes în ședințele de coaching. Cele mai populare modele de coaching sunt FUEL și GROW despre care găsești informații relativ ușor pe internet. Fiecare pas din aceaste structuri este esențial pentru a ajunge eficient la rezultate. Ședințele de coaching nu sunt haotice, sunt structurate, chiar dacă prin dinamica procesului se deviază, coach-ul e nevoit să-și folosească toate resursele în sprijinul clientului.
Rapportul sau conexiunea coach-client sunt esențiale în procesul de coaching. Această etapă e extrem de importantă în toate domeniile care implică schimbarea. Dacă între Andrei și coach exită o relație de încredere, respect reciproc și deschidere, atunci această colaborare are toate șansele șă aducă rezultatele stabilite.
O altă parte esențială a procesului de coaching e stabilirea clară a obiectivului. La acest nivel coach-ul îl ajută pe Andrei, prin întrebări, să-și stabilească obiectivul cât mai clar posibil.
“Ce vrei să obții în urma acestor ședințe?” “Ce îți dorești mai exact?” “Dacă n-ai mai avea această problemă, cum s-ar schimba viitorul tău, ce ar fi diferit?” “În cât timp vrei să ai abilitatea de a-ți gestiona banii?” „Cum vei măsura progresul?”
Cu cât obiectivul este mai clar și mai precis cu atât mai bine se poate cuantifica și măsura distanța care mai rămâne de parcurs până la atingerea țelului.
Apoi coach-ul urmărește felul în care Andrei gândește despre situația actuală și cum își menține problema. “Ce te-a oprit până acum?”, “Cum ai încercat până acum să ajungi unde îți dorești?”, “Ce te-a făcut să renunți?”, “Ce ai putea face diferit de data asta?”, “Ce te motivează să-ți gestionezi mai bine banii?”, “Care e primul pas pe care l-ai putea face în direcția pe care ți-o dorești”, “Care e următorul pas?”, “Ce ar putea să nu funcționeze?”, “Cum ai depăși obstacolele?”.
Prin toate aceste întrebări coach-ul îl ghidează pe Andrei de la starea prezentă în care vrea să-și gestioneze banii mai eficient spre ținta lui, în timp ce Andrei realizează un plan concret cu pași pe care să-i poată pune în practică. După ce planul e deja stabilit, nu mai rămâne nimic de făcut decât punerea lui în acțiune, iar pe măsură ce planul e pus în aplicare Andrei împreună cu coach-ul măsoară rezultatele intermediare obținute și dacă e cazul se optimizează planul de acțiune. Urmând acest proces, Andrei are șanse mari să ajungă acolo unde își dorește.
Observăm că aportul lui Andrei este esențial de-a lungul întregului proces de coaching. Începând cu dezvoltarea soluției, crearea planului de acțiune și apoi implementarea practică a planului.
Rezumat
Diferențele dintre consultanță, training, mentoring, consiliere terapeutică și coaching sunt în principal în funcție de următoarele elemente.
Orientarea în timp.
Trecut-Prezent: Consilierea terapeutică/psihologică.
Prezent-viitor: Consultanță, Coaching, Mentoring, Training.
Relația interpersonală
În cazul coaching-ului clientul este cel care are soluția, de aceea este considerat “cel care știe și oferă soluțiile”. În celelalte abordări trainerul, consultantul, psihologul, psihiatrul, mentorul sunt cei care dețin soluțiile.
Orientarea atenției
Spre problemă: Terapia, Consultanța.
Spre soluție: Coaching, Mentoring, Training.
Tipul comunicării
A spune/a da sfaturi: Consultanță, Training, Mentoring.
A pune întrebări: Coaching, Terapie.
P.S. Scrie-mi te rog într-un comentariu mai jos “La ce abordare apelezi cel mai des și care sunt obiectivele?” Dacă ai întrebări suplimentare despre ce implică life coaching-ul trimite-mi un mesaj pe horatiu.uifalean@synchronicity.ro și îți răspund cât de repede pot.
- 5 cărți de NLP pe care nu trebuie să le ratezi! - May 30, 2017
- Diferențele esențiale dintre coaching, consultanță, mentoring, training și terapie - January 24, 2017
- Cum să devii mai responsabil - May 28, 2016
- Cum să scapi de amintirile negative - March 24, 2016
- De ce nu mai e chimie la prăvălie? - January 6, 2016
- Gânduri pentru Ziua Națională - December 2, 2015
- Revoluția omului interior - November 27, 2015
- 5 Idei pentru a-ți Ruina Viața ca un Profesionist - October 13, 2015
- Povestea soldatului japonez - September 14, 2015
- Ai O Fobie? Citeşte Asta. - September 6, 2015