Ți s-a întâmplat vreodată să-ți aduci aminte de o experiență pe care ai avut-o cândva în trecut și instant să ți se schimbe starea? Să retrăiești acele momente ca și cum s-ar întâmpla în momentul prezent?
Sau să-ți imaginezi o situație în viitor care să-ți influențeze pe moment felul în care te simți?
Dacă și tu ești la fel ca majoritatea oamenilor, înseamnă că ai momente când îți trec prin minte astfel de situații. Aici intervine capacitatea noastră de a accesa amintirea evenimentelor care au avut loc în trecut si de a ne imagina ceea ce se va întâmpla în viitor. În plus, intervine și inabilitatea subconștientului de a face deosebirea dintre ceea ce este real în prezent și ceea ce e imaginație sau amintire.
Percepția și imaginația sunt legate între ele, deoarece creierul folosește pentru ambele aceleași circuite neuronale.
Poți testa asta foarte simplu.
Imaginează-ți pentru moment că muști cu poftă dintr-o lămâie acră. Dacă ești atent, s-ar putea să observi și să simți cum corpul tău începe să reacționeze. Lămâia se află doar într-un gând, în imaginație, însă asta e de ajuns pentru a influența procesele din corpul nostru, deoarece mintea și corpul formează un sistem și se influențează reciproc. Mintea este o prelungire a corpului, de aceea atunci când ne relaxăm corpul, se relaxează și mintea și invers.
Această abilitate a creierului e ca o sabie cu două tăișuri. Pe de-o parte îți poate folosi pentru a-ți aduce o stare bună prin amintiri plăcute, pe de altă parte, dimpotrivă, îți poate ruina zile întregi dacă retrăiești la nesfârșit momente neplăcute din trecut.
Am să dedic acest articol amintirilor negative care te sâcâie, iar la final am să descriu o metodă simplă și rapidă prin care îți poți schimba perspectiva asupra lor.
Problemele pe care considerăm că le avem, se nasc pentru că mintea noastră aleargă mereu în una dintre cele două direcții, fie spre trecut, fie spre viitor. Mintea nu poate rămâne în momentul prezent foarte mult timp.
Trăim prezentul prin intermediul experiențelor trecute și prin construcția proprie asupra viitorului. Din trecut aducem în atenția noastră amintirile cu încărcătură emoțională negativă, pe cele care ne provoacă zâmbete, precum și lecțiile și concluziile experiențelor trăite. De cealaltă parte, viitorul ne influențează acțiunile prezente prin intermediul fricilor, dar ne pune la treabă prin motivație și creativitate.
Richard Bandler spunea că “cel mai bun lucru legat de trecut e că acest trecut s-a sfârșit”, iar dacă nu s-a sfârșit atunci mintea noastră s-a împotmolit pe undeva, pentru că indiferent dacă e vorba de muscătura unui câine care a avut loc cu zece ani în urmă sau de orice altceva, nu câinele ăla ne face să ne amintim, ci noi ne amintim.
Frica are legătură întotdeauna cu ceva ce se află în viitor, pentru că începi să simți frică doar atunci când gândul tău creează scenarii negative posibile care ar putea avea loc. Prin urmare, frica este despre ceva ce nu există deocamdată. Dacă frica e despre ceva ce nu există, însemnă că e 100% imaginară. Când suferi din cauza a ceva ce se află în imaginație, ai nevoie de soluții imaginare.
“Viaţa mea a fost plină de nenorociri, dintre care majoritatea nu s-au întâmplat niciodată” spunea Michel de Montaigne și mare dreptate avea.
Oamenii suferă mereu fie pentru ce s-a întâmplat ieri, fie pentru ce s-ar putea întâmpla mâine, deci suferința are legătură mereu ori cu ceva ce s-a terminat deja, ori cu ceva care încă n-a venit. Nu pare destul de logic, însă așa funcționăm.
“Cel mai bun lucru despre trecut este că s-a terminat. Cel mai bun lucru despre viitor este că încă nu a venit. Cel mai bun lucru despre prezent este că este aici și acum.” – Richard Bandler
Cum poți scăpa de amintirile neplăcute?
Uneori nu e nevoie de nimic, doar să-ți duci viața, în mod natural și normal de la o zi la alta. Pur și simplu povestești cu un prieten, vezi un film sau citești o carte și începi să vezi situațiile cu alți ochi. Timpul trece și te trezești într-o dimineața fără să mai ai aceleași senzații, poate de aici și celebrul dicton “Timpul le rezolvă pe toate”.
Amintirile se schimbă în timp. Ne vedem de viață și experiențele încep să capete o altfel de semnificație, fie că e vorba de o despărțire, o concediere sau de pierderea unei persoane dragi. Ne schimbăm în fiecare zi, acumulăm zilnic informații și învățăm lucruri noi, prin urmare e evident faptul că ne privim altfel pe măsură ce zilele trec.
Schimbarea se întâmplă tot timpul – e singura constantă în viață. Întrebarea se pune dacă tu alegi direcția în care o ia viața ta și te îndrepți spre genul de persoană care vrei să devii, sau aștepți ca toate să se întâmple de la sine?
Dacă faci parte din prima categorie, atunci cu siguranță nu vrei să aștepți până lucrurile se rezolvă de la sine și vrei să știi ce poți face tu cu adevărat, pentru a te împăca cu amintirile trecutului.
Am să-ți expun o metodă pe care o predau în Formarea NLP Practitioner, prin care îți poți depăși amintirile nepăcute din trecut, însă înainte de asta vreau să înțelegi un aspect foarte important.
Dacă problemele provin din ceva ce nu există în realitate, adică sunt imaginare, atunci cu siguranță soluțiile lor ar trebui să fie și ele imaginare. Nu poți găsi în realitate o soluție la o problemă care nu există de fapt. Dacă sunt imaginare, atunci au legătură cu felul în care mintea ta contruiește realitatea ta în acele momente și îți voi arăta că acea realitate mentală conține și soluția.
Am citit cânđva o parabolă.
Un mare maestru sufit, Mullah Nasruddin, era într-o seară așezat în genunchi pe stradă căutând ceva sub un felinar. Un om l-a văzut și l-a întrebat :”Ce căutați ?” “Cheia de la casa mea”, i-a răspuns Nasruddin. “Am pierdut-o.”
Bărbatul i s-a alăturat în căutarea cheii, și după o perioadă de căutare zadarnică, omul a întrebat : “Sunteți sigur că ați pierdut-o pe aici ?” Nasruddin a răspuns: ” Oh, nu, nu am pierdut-o aici . Am pierdut-o prin casă pe undeva.” “Atunci de ce o căutați pe aici ?” a întrebat omul. “Pentru că”, a spus Nasruddin, “Aici este mai multă lumină.”
Așa se întâmplă atunci când căutăm soluția în direcția greșită.
Ce trebuie practic să fac?
Primul pas pe care trebuie să-l faci pentru a depăși amintile negative e să le privești pentru ultima oară așa cum te-ai obișnuit să le privești. Vei observa printre altele că acele amintiri sunt de obicei în mărime naturală. Nu sunt o imagine mică în mintea ta. Nu sunt estompate și nici nu sunt nefocalizate. Totul arată ca și cum te-ai afla din nou acolo, în situația de atunci.
Al doilea lucru pe care trebuie să-l faci e să transformi amintirea într-un stop cadru. La început s-ar putea să ți se pară puțin ciudat, dar cel mai bine e să sari direct la sfârșit, să faci un stop-cadru și în mintea ta, să iei un buton pentru albire și să-l răsucești rapid ca să se albească totul într-o clipă.
Pur si simplu ca și cum ai răsuci butonul pentru luminozitate al unui televizor vechi sau ai folosi efectul de albire al aparatului de fotografiat. Procedezi așa de două sau trei ori, apoi refocalizezi treptat imaginea, doar că de data asta faci ca dimensiunea imaginii să fie mai mică.
Dacă te ții strâns de amintirile negative, a sosit momentul să le privești și să le reduci dimensiunea.
Apoi privești ultima imagine și o delurează filmul înapoi până la început, astfel încât oamenii să meargă de-a-ndărătelea, iar sunetele să fie ca și cum ai derula invers o bandă de magnetofon. De fapt, dacă poți, rotește senzațiile din corp în direcția opusă.
Fă ca toate acestea să se producă foarte repede, ca și cum ai derula un film până la început, apoi proiectează-te pe tine în afara imaginii, astfel încât să poți vedea cum arăți din afară. Te vezi acolo, într-o imagine mică, apoi trimite această imagine la distanță.
S-ar putea să fie nevoie de mai multe încercări, findcă obiceiurile se dezvoltă în timp, dar până la urmă vei obține rezultate.
Cum procedez?
Vei proceda metodic. Ai doar 5 pași, pe care va trebui să-i urmezi în viteză și totul nu durează mai mult de câteva minute. Ia-ți timp acum să experimentezi și să înveți ceva nou, pentru că teoria nu funcționează, în schimb practica da.
- Gândește-te la o amintire la care vrei să încetezi să te mai gândești sau pe care vrei să o privești altfel.
- Transform-o într-un stop-cadru, apoi imaginează-ți un buton pentru albire pe care îl răsucești brusc, albind totul foarte repede, în timp ce reduci dimensiunea imaginii.
- Repetă de 3 ori.
- Vizualizează-te pe tine la sfârșitul filmului și începe prin a-l derula invers, văzând totul de-andoaselea, auzind sunetele invers și rotește senzațiile din corpul tău în direcția opusă.
- Trimite imaginea la depărtare și observă în cel fel senzațiile tale s-au schimbat.
- 5 cărți de NLP pe care nu trebuie să le ratezi! - May 30, 2017
- Diferențele esențiale dintre coaching, consultanță, mentoring, training și terapie - January 24, 2017
- Cum să devii mai responsabil - May 28, 2016
- Cum să scapi de amintirile negative - March 24, 2016
- De ce nu mai e chimie la prăvălie? - January 6, 2016
- Gânduri pentru Ziua Națională - December 2, 2015
- Revoluția omului interior - November 27, 2015
- 5 Idei pentru a-ți Ruina Viața ca un Profesionist - October 13, 2015
- Povestea soldatului japonez - September 14, 2015
- Ai O Fobie? Citeşte Asta. - September 6, 2015