4

Adevăr sau Provocare?

Realitatea este un vis

În timp ce citești aceste rânduri acum, ceea ce poți face e să citești în ritmul în care te poți asigura că înțelegi mesajul care stă ascuns în spatele cuvintelor.

Întrebarea care se pune încă de la început arată în felul următor: Cum ar fi dacă tot ce se întâmplă în acest moment ar fi doar un vis? Sau cum știm că Nu este un vis?

Se spune că Chuang Tzu a visat într-o noapte că s-a transformat în fluture. Dimineața, când s-a trezit, a fost tare trist. Și nu era un om al tristeților, căci se spune că nu ar fi fost niciodată trist.
Discipolii s-au strâns în jurul lui și l-au întrebat:
“Chuang Tzu, maestre, de ce ești trist?”
Chuang Tzu le-a răspuns: “Din cauza unui vis.”
Discipolii au început să râdă și au spus: “Ești trist din cauza unui vis?! Tu care ne-ai învățat mereu să nu fim triști, chiar dacă ar fi ca lumea întreagă să ne provoace tristețe?! Iar ție ți-a pricinuit tristețe un simplu vis? Cum este posibil?”.

Maestrul le-a spus: “ A fost un vis care m-a pus într-o mare, foarte mare încurcătură, mi-a provocat tristețe și nefericire. Am visat în visul meu că am devenit fluture.”
Iar discipolii au zis: “ Și ce este așa de enigmatic în legatură cu asta?”
Chuang Tzu le-a răspuns: “Păi tocmai aceasta este enigma. Dacă Chuang Tzu poate visa că s-a făcut fluture, de ce n-ar fi posibil și invers? S-ar putea ca și fluturele să viseze că a devenit Chuang Tzu. Așa că sunt bulversat. Ce este real și ce este ireal? Chuang Tzu a fost cel care a visat că s-a făcut fluture sau fluturele s-a dus la culcare și a visat că a devenit Chuang Tzu?

Dacă e posibilă una, atunci și cealaltă este la fel de posibilă.”

Cum poți afla cu certitudine că nu e un vis faptul că tu citești acum aceste rânduri?

Doar pentru că le vezi cu ochii nu e suficient. Nu te poți convinge prin intermediul simțurilor, pentru că atunci când visezi, visele par adevărate, nu există îndoială asupra veridicității lor. În plus, în starea de vis putem vedea, simți, auzi, putem avea relații și putem să ne întânim cu prietenii.

Toate acestea există și sunt la fel de adevărate ca orice altceva. Simțurile funcționează în vis de asemenea. Tu stai de fapt întins pe pat, în timp ce călărești cămile prin deșert sau zbori cu viteza luminii.

Asta e realitatea ta în acel moment. Ești oriunde altundeva în afara camerei tale. Pentru că nu poți visa ca ești în camera ta și dormi. Asta merită citită încă o dată. Nu poți visa ca ești în camera ta și dormi. Ciudat, nu?
Însă cândva te trezești și în acel moment ai ucis toate visele. Ai deschis ochii și visele tale n-au mai putut respira. Au murit. Iar tu ai trecut într-o altă lume, una pe care ai lăsat-o afară după ce ți-ai pus capul pe pernă.

Acum știi că toate au fost în capul tău. Înainte cu doua secunde aveai altă realitate.
Când visăm nu știm că visăm. E real. Ne dăm seama de asta doar când ne trezim. Te trezești și zici: “De fapt, totul a fost un vis. Acum m-am întors la realitate” și spui apoi cu încredere că asta e adevărata realitatea. Insă nu există nicio diferență.

Poți avea discuții despre realitate și în vis și poți deasemenea visa că citești un articol găsit din întâmplare pe internet cu titlul „Adevăr sau Provocare?”.

Cum poți afla că nu e un vis faptul că tu citești acum aceste rânduri?

Te trezești și uiți de vis, intri într-o altă lume, așa cum uiți și de lumea asta când intri în vis.
Până la urmă care e diferența? Te trezești dintr-un vis și intri în alt vis.
Experimentăm lumea cu ajutorul simțurilor, cinci la număr. Nu există altă cale.
Simțurile sunt cele care ne oferă informații despre ceea ce ne înconjoară. Toate acestea funcționează atât în vis cât și în starea de veghe.

Un mare înțelept al Indiei, Ramana Maharshi, spunea: “Nu există nicio diferență între starea de vis și starea de veghe, doar că una durează mai mult decât cealaltă”.

Până la urmă, ce face ca acest vis să pară mai real?

A dream you dream alone is only a dream. A dream you dream together is reality.
John Lennon

Ți-a plăcut articolul?
Înscrie-te acum și vei primi viitoarele articole pe adresa ta de email. Nu vei primi din partea mea niciun fel de spam.

About Horațiu Uifălean

Horațiu Uifălean este life coach, formator și autorul E-book-ului “4×4 Principii și Povestiri NLP pentru viața de zi cu zi”. Horațiu este fondatorul blogului www.synchronicity.ro și este pasionat de magia schimbării rapide, antreprenoriat, coaching și de aplicarea tehnicilor specifice programării neurolingvistice de peste 10 ani.

Horațiu Uifălean

Horațiu Uifălean este life coach, formator și autorul E-book-ului “4×4 Principii și Povestiri NLP pentru viața de zi cu zi”. Horațiu este fondatorul blogului www.synchronicity.ro și este pasionat de magia schimbării rapide, antreprenoriat, coaching și de aplicarea tehnicilor specifice programării neurolingvistice de peste 10 ani.

4 Comments

  1. Hori , dar daca visezi ca te culci si visezi alt vis nu este la e la fel ca si cum ai visa ca dormi?(Asemanator cu Inception si cu visele pe nivele)

  2. Si oare atunci cand plecam din realitatea asta, constatam ca starea de veghe de acum a fost doar un alt vis?

  3. Eu asa cred, Alina 🙂 Asta spun si cei care au depasit intr-un fel realitatea asta; ma refer la anumiti oameni, hai sa le spun “maestrii”. Poate candva vom chiar vom stii 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.