0

Nimic Nu E Ceea Ce Pare!

 

Human Flamingo. Bodypainting: Gesine Marwedel

Oamenii răspund în conformitate cu percepția lor asupra realității și nu cu realitatea însăși.

Nu e nimic nou.  Vechile culturi ale omenirii discutau variațiuni pe aceleași teme, cum că “experiența noastră despre realitate nu e aceași cu realitatea în sine.” Unii au înțeles că ceea ce se află în interiorul minții e diferit de ce e în exterior și au încercat să dizolve această iluzie retrăgându-se în meditație.

Einstein și-a imaginat călătoria pe o rază de lumină în urmă cu o sută de ani și a descoperit relativitatea.

Să presupunem că într-o dimineață ne-am hotărî să facem o călătorie mai neobișnuită. Ne-am “îmbarca” fiecare pe câte o mătură, ne-am pune centurile de siguranță și ..vrruum vrruum ..am porni la drum. Ca să fie cu adevărat neobișnuit luăm cu noi și o minge; cred că dacă duci o minge cu tine prin spațiu lucrurile pot fi cu adevărat distractive.

Mă întreb cum ne-ar privi trecătorii  zburând în viteză pe deasupra lor încălecați pe mături?

Ce-ar fi dacă am începe și am bate mingea de pământ?

Din perspectiva noastră, mingea ar părea că parcurge o traiectorie dreaptă în timp ce pentru ceilalți, mingea ar părea că se deplasează oblic.

Datorită lui Einstein, am învăţat că lucrurile nu sunt obiective. Sunt relative. Depind de punctul vostru de vedere.

Ceea ce experimentăm în vieţile noastre este filtrat prin ceea ce noi considerăm a fi adevărat. Convingerile noastre determina modul în care experimentăm universul.

Astfel, niciodată nu experimentăm lumea așa cum “este ea”. Experimentam lumea mai degrabă cum “suntem noi”.

Acest principiu se reduce la înţelegerea că lumea se schimbă în funcţie de modul nostru de a gândi despre lume.

Primim informația din exterior cu ajutorul simțurilor, apoi mintea începe să ofere o interpretare bazată pe ceea ce am fost învățați. Ce urmează e doar felul nostru de a răspunde, de a reacționa la propriile interpretări admițând că e singura realitatea.

Te provoc să-ți folosești acum puterea imaginației și să creem  un scenariu împreună.

Imaginează-ți că te afli într-un mall gigantic unde există zeci de săli de cinema. Te uiți prin program să vezi ce filme rulează și observi un film care poartă numele tău. WOW!

Te hotărăști că ar fi interesant să vezi așa ceva și intri în sală, unde observi că e o sală goală cu excepția unei singure persoane. Foarte încet, încercând să n-o întrerupi te așezi în spatele ei, chiar dacă ea e foarte concentrată și nu te-a observat.

Privești ecranul și ai parte de o surpriză. Începi să recunoști fiecare personaj din film: mama ta, tatăl tău, prietenii, iubitul sau iubita..

Apoi vezi personajul principal al filmului…și surprizăă! Ești chiar tu!!

Tu ești starul filmului și acolo este povestea vieții tale.

Persoana din fața ta, ei bine, ești deasemenea tu privind povestea vieții. În timp ce privești filmul îți dai seama că vezi toate întâmplările așa cum le-ai văzut în realitate, având aceleași emoții, aceleași intenții și gânduri.

După o vreme, începi să te simți copleșit de ceea ce ai văzut și decizi să mergi la o altă sală.

Găsești o altă sală, unde există la fel o singură persoană privind filmul care rula pe ecran și fiind atentă nu te-a observat atunci când te-ai așezat în spatele ei. Începi să privești filmul și ești din nou surprins deoarece personajele îți sunt foarte cunoscute doar că în acest film joci un rol secundar.

E povestea vieții mamei tale și ea e persoana din fața ta care privește filmul cu mare atenție.

Apoi observi că mama ta nu e la fel cum era în filmul tău și nici celelalte personaje. E modul în care mama ta îi vede pe ceilalți și cum vrea ea să fie percepută de cei din jur. Modul în care ea se percepe e total diferit față de filmul tău.

Tu știi că ceea ce vezi nu e autentic. Ea doar joacă un rol, dar apoi îți dai seama ca e modul în care ea se percepe pe ea…și ești puțin șocat.

Apoi vezi că personajul care poartă fața ta nu e același pe care-l știi din filmul tău …. și spui : “Aaaa…ăsta nu-s eu!” …dar acum vezi cum te vede mama ta, ce crede despre tine, ce calități ai, ce defecte.. și toate astea diferă de cum te cunoșteai tu.

Apoi mergi în altă sală unde vezi filmul persoanei iubite…și vezi felul cum te vede ea. Pe lângă asta observi că e ea e diferită față de cum o știai tu și… mama și tatăl tău arată altfel.

După ce vezi mai multe filme ale oamenilor importanți din viața ta te hotărăști să te întorci în prima sală și să revezi din nou filmul vieții tale.

Te privești pe tine jucând în film, dar nu mai crezi nimic din ceea ce vezi pentru că știi că e doar o poveste și nimeni nu te percepe așa cum ți-ai dori tu.

Toate dramele și momentele fericite pe care le-ai avut nici măcar n-au fost observate de cei din jur. Ei au toată atenția îndreptată spre povestea lor și e singura realitate în care trăiesc.

În acel moment totul se schimbă pentru tine. Nimic nu mai e la fel ca înainte, pentru că acum vezi ce se întâmplă cu adevărat.

Oamenii trăiesc în propria lor lume, în propria poveste. Ei investesc toată speranța în acea poveste și povestea e adevărată pentru ei, doar că e un adevăr relativ, pentru că nu e adevărat pentru toți. Acum poți vedea că toate opiniile și criticile sunt despre personajele pe care ei singuri le-au creionat.

Orice gândesc oamenii despre tine este doar o imagine pe care și-au construit-o singuri pe interpretările pe care le-au luat în considerare. E propria lor creație despre tine și asta nu ești tu, se referă la personajul lor.

Nu-i lua pe cei din jur prea în serios, până la urmă ceea ce scot pe gură vorbește mai mult despre ei decât despre tine. În același timp acordă atenție și la modul în care tu îi vezi pe ceilalalți, pentru că ceea ce e spui și felul cum te comporți e cea mai clară oglindă dintre toate.

*Paint Credits Flamingo – Gesine Marwedel

 

Ți-a plăcut articolul?
Înscrie-te acum și vei primi viitoarele articole pe adresa ta de email. Nu vei primi din partea mea niciun fel de spam.

About Horațiu Uifălean

Horațiu Uifălean este life coach, formator și autorul E-book-ului “4×4 Principii și Povestiri NLP pentru viața de zi cu zi”. Horațiu este fondatorul blogului www.synchronicity.ro și este pasionat de magia schimbării rapide, antreprenoriat, coaching și de aplicarea tehnicilor specifice programării neurolingvistice de peste 10 ani.

Horațiu Uifălean

Horațiu Uifălean este life coach, formator și autorul E-book-ului “4×4 Principii și Povestiri NLP pentru viața de zi cu zi”. Horațiu este fondatorul blogului www.synchronicity.ro și este pasionat de magia schimbării rapide, antreprenoriat, coaching și de aplicarea tehnicilor specifice programării neurolingvistice de peste 10 ani.

Leave a Reply

Your email address will not be published.