Despre mine

Salut!

Sunt Horațiu Uifălean și sunt principalul vinovat pentru apariția acestui site.

Încep acest proiect cu dorința de a împărtăși cu sinceritate învățăturile și lecțiile pe care viața n-a uitat să mi le așeze în față, așa cum se văd din perspectiva mea, șlefuite de-a lungul timpului în spiritul Programării Neuro Lingvistice.

Horatiu-UifaleanE un domeniu care mi-a atras atenția de la prima întâlnire și atunci când am făcut cunoștință, am avut spontan sezația că l-am inventat eu. Avem o relație autentică și deschisă prin care s-a dovedit că ne completăm reciproc, ne înțelegem și ne inventăm unul pe altul. Cu alte cuvinte e dragoste mare.

În prezent dețin o certificare de Master Practitioner NLP recunoscută internațional de IANLP (Asociația Internațională de Programare Neuro-Lingvistică) și național de ARONLP (Asociatia Română de Programare Neuro-Lingvistică). Toate acestea au fost posibile grație unuia dintre cei mai buni traineri din România în materie de NLP, Maria Cotoi, care cu dibăcia și căldura sa m-a ghidat pe acest drum cu mare măiestrie.

Ceva mai personale…

Bunicile mele mă vedeau preot încă de mic, tata voia să mă dedic afacerilor, mama să învăț bine să ajung “cineva” pe undeva cândva, profesoara  de chimie mă vedea un mare “nimic” și eu cochetam oarecum cu psihologia și filosofia, așa pe la colțul blocului. Drept urmare, pentru a le face pe plac tuturor m-am făcut inginer.

Am petrecut ceva timp în școli și în mare parte cred că sistemul are o mare lipsă. Schimbi o bună bucată din timpul tău cu o tonă de informații din care folosești prea puțin în ceea ce contează cu adevărat în viață. Asta dacă nu cumva ai avut norocul să dai peste niște pedagogi adevărați, care nu și-au abandonat partea umană când își toceau coatele prin școlile înalte.

Am învățat să funcționăm mecanic, asemeni unei mașinării din fier contorsionat care zbârâie haotic. Cred că undeva pe drum s-a pierdut chintesența, pentru că acea parte din noi care ne deosebește de o bucată de mobilă e trasă cu piciorul sub covor cu multă dexteritate. Ne-am învelit în cartoane reci și am tras peste noi ambalajul marketat al societății. Ce ți-i și cu omul ăsta…

În esență, e vorba despre ceva care atinge un soi de profunzime.
E vorba despre acele materii care nu ți se predau la școală, despre aspecte cum ar fi relații, emoții, sentimente, ego, orgoliu, cum să devii mai bun cu cei din jur, cum să fii autentic ș.a.m.d. Asta înseamnă pentru mine dezvoltare personală.

Aceastea sunt capitolele spre care vreau să-mi îndrept atenția și să învăț. Nu am răspunsul la toate întrebările, însă simt că în ultimii ani am învățat despre mine și despre ceilalți cât în zece ani.  Cu siguranță e doar pregătirea pentru ce urmează.

Am învățat că…

… sfaturile sunt bine-venite atunci când mi se cer, în rest valoarea lor e foarte mică spre deloc. Sau cum spunea Constantin Noica “Stări de spirit, asta trebuie dat altora; nu conținuturi, nu sfaturi, nu învățături.”

… în mare parte pot redobândi orice după ce mi-am dat seama că am greșit, mai puțin un lucru: Încrederea.

… egoismul și orgoliul sunt cele mai periculoase instrumente pe care le-am avut în dotare. Când mi-am dat seama că am apelat la ele am făcut cunoștință cu iadul.

… ceea ce acuz și judec arată mai mult despre cum sunt eu decât cum sunt ceilalți.

Sunt câteva din lecțiile pe care le-am învățat de curând, unele dintre ele fiind destul de costisitoare. Așa e în viață, uneori ai succes… alteori înveți. Mereu plătim un preț pentru ceea ce gândim și ceea ce facem și asta ne dă ocazia să ne dezgolim de învelișul insalubru de care ne-am lipit.
Privesc atent și rămân un optimist incurabil. Sunt acel gen de persoană care vede fundalul, dincolo de partea plină și cea goală a paharului și cred cu tărie că oamenii dețin în interior toate resursele și forțele de care au nevoie pentru a reuși. Din exterior vin doar provocările.

Rămân în continuare pasionat și dedicat disciplinelor care se ocupă de schimbarea comportamentelor, celor care studiază dezvoltarea personală în general, coaching-ul și comunicarea, precum și celor care scot la lumină potențialul infinit al minții omenești. În plus de asta sunt un veșnic susținător al umorului și al bunului simț.

Despre mine cam atât deocamdată. Pentru eventualele curiozități folosiți pagina mea Facebook.

Va urma.

Acestea sunt rânduri scrise din adâncimea unui om curios, cu nițel umor picant, care caută, crește și învață.